Voor een karakteristieke twee-onder-een-kap- in ontwierpen wij een sfeervolle leeftuin met mooie natuurlijke materialen en kleurrijke beplanting.

Het voorziet in de aanleg van drie deeltuinen, elk voorzien van een eigen leefruimte met terrassen die speels worden ingericht met stoere potten en verplaatsbare verlichting. De tuinen worden begrensd door brede borders met vaste planten en heesters, die het hele jaar door sfeer en voldoende privacy geven.

De beplanting

In het tuinontwerp is gezocht naar een beplanting die past bij de bos- en duinachtige omgeving en zich thuis voelt de zanderige grond.
Grote golvende plantvakken zorgen voor beweging en kleur. Lage, deels wintergroene bodembedekkers vullen de ruimte tussen de stapstenen. Wintergroene heesters en hagen zorgen tijdens de wintermaanden voor kleur en structuur. Herhaling en ritme in soort, vorm, kleur en textuur zorgt voor rust en eenheid in de .

Beeld door de seizoenen

Voorjaar: Het vroege voorjaar begint met het verschijnen van de sneeuwklokjes en witte druifjes (Mu¬scari). Later in het voorjaar verschijnen de witte bloemen van Magnolia en Amelanchier en vormen een mooi contrast met de blauwe en paarse bloemen van Geranium en Salvia.

Zomer: In de zomermaanden bloeien de roomwitte bloemen van de duinroos (Rosa pimpinellifolia), de witte hangende trossen van de geelhout boom (Cladastris) en de grote witte bloemen van Echinacea. Voor kleur zorgen de blauw paarse bloemen van Agastache en de donkerrode aren van de duizenknoop (Persicari). In juni beginnen de Seringen te bloeien. De heerlijke geur van de lila kleurige bloemen trekt vlinders en bijen aan.

Herfst: Vanaf augustus tot in het verre najaar bloeien de witte en roze bloeiende herfstanemonen samen met de lila kleurige bloemen van de herfstaster. Nu verkleuren ook de bladeren van de krentebomen(Amelanchier) en de fluweelbomen (Rhus) in spectaculaire dieprode tinten. Ook de geelhout boom en de eikenbladhortensia's laten hun prachtige herfstkleur zien.

Winter: Tijdens de wintermaanden zorgen de Libanonceder samen met het donkergroene blad van de Portugese laurierhagen, de wintergroene Choisya heesters en de bodembedekkende Liriope-grassen voor kleur en structuur in de tuin.

Projectinfo

: Studio Marchel-Wim van Dongen i.s.m. Jana Schmitchen, Botaniq.
Realisatie: najaar 2019

Projectlocatie: Aerdenhout
Projectgrootte: 500-1000 m2

Comments are closed.