Studio Marchel-Wim van Dongen is door het Compaen VMBO gevraagd het buitenterrein van de school opnieuw te ontwerpen en zorg te dragen voor een juiste realisatie. Belangrijkste eisen: meer samenhang, meer groen, meer te doen en betere verlichting.

Het Compaen VMBO is een school van ca. 600 leerlingen in Zaanstad. Compaen is onderdeel van OVO-Zaanstad, een gemeenschap van 7 scholen binnen de gemeente Zaanstad.
Het Compaen is door de jaren heen uitgebreid met een aantal nieuwe gebouwen. Het schoolplein is hierdoor kleiner geworden en heeft zijn samenhang verloren. De entree naar de school is bovendien
niet duidelijk zichtbaar. Vooral grijze hekken met stalen punten bepalen de sfeer als je bij de school aankomt. Het plein zelf is grauw en grijs en biedt weinig vermaak.

Compaen oude situatie

De directie van de school wil niet alleen dat leerlingen trots zijn op wat ze bereiken maar ook trots zijn op waar ze elke dag heen gaan. Een schoolgebouw met alle faciliteiten kan dan niet zonder uitnodigend verblijfsplein.

We ontwierpen een plein met organisch gevormde verhoogde plantvakken als verbindend element tussen de verschillende gebouwen. De plantvakken zijn voorzien van afwisselend korte en lange zitranden.
Het grondvlak van 30×30 tegels wordt vervangen door een zandkleurig tapijt van betonklinkers, voorzien van een ruitpatroon in een lichtere tint. Het grondvlak neutraliseert de diverse kleuren die nu gebruikt worden in de gevels. De plantvakken worden voorzien van vaste planten die een groot deel van het jaar kleur geven.

Impressie schoolplein Compaen

Realisatie fase 1: zomer 2017.

Studio MWVD
Auteur

Wij zorgen er voor dat u vaker buiten komt.

Comments are closed.