Studio Marchel-Wim van Dongen is door het Compaen gevraagd het buitenterrein van de school opnieuw te ontwerpen en zorg te dragen voor een juiste realisatie. Belangrijkste eisen: meer samenhang, meer groen, meer te doen en betere verlichting.

Het Compaen VMBO is een school van ca. 600 leerlingen. Compaen is onderdeel van OVO-, een gemeenschap van 7 scholen binnen de gemeente .
Het Compaen is door de jaren heen uitgebreid met een aantal nieuwe gebouwen. Het is hierdoor kleiner geworden en heeft zijn samenhang verloren. De entree naar de school is bovendien niet duidelijk zichtbaar. Vooral grijze hekken met stalen punten bepaalden de sfeer als je bij de school aankomt. Het plein zelf was grauw en grijs en bood weinig vermaak.

Compaen oude situatie

De directie van de school wilde niet alleen dat leerlingen trots zijn op wat ze bereiken maar ook trots zijn op waar ze elke dag heen gaan. Een schoolgebouw met alle faciliteiten kan dan niet zonder uitnodigend verblijfsplein.

We ontwierpen een plein met organisch gevormde verhoogde plantvakken van als verbindend element tussen de verschillende gebouwen. De plantvakken zijn voorzien van afwisselend korte en lange zitranden. Blikvanger is de of eigenlijk de apentronen. 2 grote fauteuils van beton met ruimte voor ca.50 leerlingen.
Het grondvlak van 30×30 tegels werd vervangen door een zandkleurig tapijt van betonklinkers, voorzien van een ruitpatroon in een lichtere tint. Het grondvlak neutraliseert de diverse kleuren die nu gebruikt worden in de gevels. De plantvakken zijn voorzien van vaste planten die een groot deel van het jaar kleur geven.

Impressie schoolplein Compaen

Realisatie fase 1: zomer 2017.
Verlichting: Modernista
Betonelementen: Struyk Verwo, Durbanis
Bestrating: MBI Beton
Beplanting: Lageschaar
Water:



Foto’s eindbeeld: Henk Snaterse

Studio MWVD
Auteur

Wij zorgen er voor dat u vaker buiten komt.

Comments are closed.